Διαδικασία για την κατ’ εξαίρεση υπέρβαση της ανώτατης χρονικής διάρκειας φοίτησης για σοβαρούς λόγους υγείας. Με αίτηση των φοιτητών προς το Τμήμα φοίτησής τους και με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος, είναι δυνατή η κατ’ εξαίρεση υπέρβαση της ανώτατης χρονικής διάρκειας φοίτησης για σοβαρούς λόγους υγείας που ανάγονται στο πρόσωπο του ίδιου του φοιτητή ή στο πρόσωπο συγγενούς πρώτου βαθμού εξ αίματος ή συζύγου ή προσώπου με το οποίο ο φοιτητής έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης. Σύμφωνα με τα παραπάνω, η κατ’ εξαίρεση υπέρβαση της ανώτατης χρονικής διάρκειας φοίτησης σε ένα πρόγραμμα πρώτου κύκλου με ανώτατη χρονική διάρκεια φοίτησης δώδεκα (12) ακαδημαϊκών εξαμήνων για την απονομή του τίτλου σπουδών δύναται να προσαυξηθεί συνολικά κατά δώδεκα (12) ακαδημαϊκά εξάμηνα (συνολικός χρόνος φοίτησης είκοσι τέσσερα (24) ακαδημαϊκά εξάμηνα). Αντίστοιχα, για πρόγραμμα σπουδών πρώτου κύκλου με ανώτατη διάρκεια δέκα έξι (16) ακαδημαϊκών εξαμήνων για την απονομή του τίτλου σπουδών δύναται να προσαυξηθεί συνολικά κατά δέκα έξι (16) ακαδημαϊκά εξάμηνα (συνολικός χρόνος φοίτησης τριάντα δύο (32) ακαδημαϊκά εξάμηνα). Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μετά από αίτηση του φοιτητή, απόφαση του Τμήματος και απόφαση της Συγκλήτου, δύναται να παραταθεί επιπλέον για δύο (2) έως οκτώ (8) εξάμηνα για τα τετραετούς φοίτησης Τμήματα και άλλα δύο (2) έως δέκα (10) εξάμηνα για τα πενταετούς φοίτησης Τμήματα, η κατ’ εξαίρεση υπέρβαση της ανώτατης χρονικής διάρκειας φοίτησης για σοβαρούς λόγους υγείας.

1) Για λόγους υγείας που αφορούν στο πρόσωπο του ίδιου του φοιτητή, δύναται να υπερβούν την ανώτατη χρονική διάρκεια φοίτησης: Σελίδα 4 από 5

α) Όλοι οι εισαγόμενοι στα Τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με την ειδική κατηγορία ατόμων που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 35 του Ν.3494/2009 (Α’ 156), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

β) Οι φοιτητές με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, όπως δυσλεξία, δυσγραφία, δυσαριθμησία, δυσαναγνωσία, δυσορθογραφία.

γ) Κατά περίπτωση, για αποδεδειγμένα ιδιαίτερα σοβαρούς λόγους υγείας.

2) Για λόγους υγείας που αφορούν στο πρόσωπο συγγενούς πρώτου βαθμού εξ αίματος ή συζύγου ή προσώπου με τον οποίο ο φοιτητής έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, δύναται να υπερβούν την ανώτατη χρονική διάρκεια φοίτησης:
α) Όσοι από τους προαναφερόμενους οικείους είναι τυφλοί ή κωφοί ή κωφάλαλοι ή νεφροπαθείς, που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή πάσχουν από μυϊκή δυστροφία Duchenne ή καρκινοπαθείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία ή ακτινοβολία ή ανοσοθεραπεία ή ανήκουν στην κατηγορία ατόμων ειδικών επειδή έχουν κινητικά προβλήματα οφειλόμενα σε αναπηρία άνω του 67%.
β) Όσοι από τους προαναφερόμενους οικείους, κατά περίπτωση, αντιμετωπίζουν αποδεδειγμένα ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα υγείας.

Δικαιολογητικά:

1.Αίτηση του φοιτητή η οποία επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης.
2.Βεβαίωση σπουδών, η οποία εκδίδεται από τη Γραμματεία του Τμήματος.
3.Ιατρική γνωμάτευση των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) ή απόφαση Υγειονομικής
Επιτροπής του Ι.Κ.Α., ή των Ανώτατων Υγειονομικών Επιτροπών του Στρατού (Α.Σ.Υ.Ε.), του Ναυτικού
(Α.Ν.Υ.Ε.), της Αεροπορίας (Α.Α.Υ.Ε.) και της Ελληνικής Αστυνομίας, για τον ίδιο ή για εξαρτώμενο μέλος
του νοικοκυριού με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω. Τα εν λόγω δικαιολογητικά θα πρέπει να είναι
σε ισχύ τη χρονική στιγμή που υποβάλλεται η αίτηση και να προκύπτει η διάρκεια της αναπηρίας από
αυτά.
4. Η Συνέλευση του Τμήματος μπορεί να ζητά συμπληρωματικά, όποιο άλλο δικαιολογητικό κρίνει
απαραίτητο.

B. Διαδικασία για μερική φοίτηση.
Οι φοιτητές με αίτησή τους προς της Γραμματεία του Τμήματος αιτούνται τη μερική φοίτηση, αρκεί να ανήκουν σε μία από τις παρακάτω περιπτώσεις, εκτός από την περίπτωση (γβ) που οι φοιτητές υποβάλλουν την αίτηση στην Κοσμητεία της Σχολής που ανήκει το Τμήμα τους:

α) Οι φοιτητές που αποδεδειγμένα εργάζονται τουλάχιστον είκοσι (20) ώρες την εβδομάδα,

β) οι φοιτητές με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, γ) οι φοιτητές που είναι παράλληλα αθλητές και κατά τη διάρκεια των σπουδών τους ανήκουν σε αθλητικά σωματεία εγγεγραμμένα στο ηλεκτρονικό μητρώο αθλητικών σωματείων, που τηρείται στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

γα) Για όσα έτη καταλαμβάνουν διάκριση 1ης έως και 8ης θέσης σε πανελλήνια πρωταθλήματα ατομικών αθλημάτων με συμμετοχή τουλάχιστον δώδεκα (12) αθλητών και οκτώ (8) σωματείων ή
αγωνίζονται σε ομάδες των δύο (2) ανώτερων κατηγοριών σε ομαδικά αθλήματα ή συμμετέχουν ως μέλη εθνικών ομάδων σε πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα, παγκόσμια πρωταθλήματα ή άλλες διεθνείς διοργανώσεις υπό την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, ή
γβ) Συμμετέχουν έστω άπαξ, κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στο πρόγραμμα σπουδών για το οποίο αιτούνται την υπαγωγή τους σε καθεστώς μερικής φοίτησης, σε ολυμπιακούς, παραολυμπιακούς αγώνες και αγώνες κωφών. Οι φοιτητές της παρούσας υποπερίπτωσης δύνανται να εγγράφονται ως φοιτητές μερικής φοίτησης, μετά από αίτησή τους που εγκρίνεται από την Κοσμητεία της Σχολής. Σελίδα 5 από 5

Για τους φοιτητές που φοιτούν υπό καθεστώς μερικής φοίτησης, κάθε εξάμηνο προσμετράται ως μισό ακαδημαϊκό εξάμηνο και δεν μπορούν να δηλώνουν προς παρακολούθηση και να εξετάζονται σε αριθμό μεγαλύτερο από το ήμισυ των μαθημάτων του εξαμήνου που προβλέπει το πρόγραμμα σπουδών.

Δικαιολογητικά:
1.Αίτηση του φοιτητή η οποία επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης.
2.Ανάλογα σε ποια κατηγορία από τις ανωτέρω βρίσκεται ο φοιτητής να κατατίθεται και το αντίστοιχο
δικαιολογητικό (π.χ. α): βεβαίωση προϋπηρεσίας, β): Ιατρική γνωμάτευση των Κέντρων Πιστοποίησης
Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) ή απόφαση Υγειονομικής Επιτροπής του Ι.Κ.Α., γ), γα), γβ): βεβαίωση από τα
αθλητικά σωματεία).
3.Η Συνέλευση του Τμήματος ή η Κοσμητεία της Σχολής (αφορά την υποπερίπτωση γβ) μπορεί να ζητά
συμπληρωματικά, όποιο άλλο δικαιολογητικό κρίνει απαραίτητο.

Γ. Διαδικασία για αναστολή φοίτησης.
Οι φοιτητές που δεν έχουν υπερβεί το ανώτατο όριο φοίτησης (δηλ. 4+2=6 ακαδημαϊκά έτη για τα Τμήματα τετραετούς φοίτησης και 5+3=8 έτη για τα Τμήματα πενταετούς φοίτησης) με αίτησή τους προς τη Γραμματεία του Τμήματος, αιτούνται τη διακοπή φοίτησής τους για χρονική περίοδο που δεν υπερβαίνει τα δύο (2) έτη. Το δικαίωμα διακοπής της φοίτησης δύναται να ασκηθεί άπαξ ή τμηματικά για χρονικό διάστημα κατ’ ελάχιστον ενός (1) ακαδημαϊκού εξαμήνου, αλλά η διάρκεια της διακοπής δεν δύναται να υπερβαίνει αθροιστικά τα δύο (2) έτη αν χορηγείται τμηματικά. Η φοιτητική ιδιότητα αναστέλλεται κατά τον χρόνο διακοπής της φοίτησης και δεν επιτρέπεται η συμμετοχή σε καμία εκπαιδευτική διαδικασία.

Ο Πρόεδρος του Τμήματος εκδίδει πράξη αναστολής, η οποία υπογράφεται από τον ίδιο και κοινοποιείται στην Κοσμητεία της Σχολής.

Δικαιολογητικά:
1. Αίτηση του φοιτητή η οποία επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης.
Στην αίτηση ο φοιτητής δηλώνει τη χρονική περίοδο διακοπής της φοίτησης.
2. Βεβαίωση σπουδών, η οποία εκδίδεται από τη Γραμματεία του Τμήματος.
3. Η Γραμματεία του Τμήματος μπορεί να ζητήσει συμπληρωματικά, όποιο άλλο δικαιολογητικό κρίνει
απαραίτητο να εξετάσει η Συνέλευση του Τμήματος.
Είναι δυνατή η άρση διακοπής φοίτησης με νέα αίτηση του ενδιαφερόμενου προς το Τμήμα. Η
Γραμματεία του Τμήματος ενημερώνει σχετικά τον ενδιαφερόμενο προκειμένου να ενεργοποιηθεί η
φοίτησή του.

Σχετικά Έγγραφα

21_14_Απόσπασμα_ΕΞΕ_Αντικατάσταση απόφασης 19_Σ170_26-09-2022_signed

Όλες οι Ανακοινώσεις >>

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com
Μετάβαση στο περιεχόμενο